Gebelikte bu 3 belirtiye dikkat!

Anne adaylarının özellikle gebeliğin 24’üncü haftasında karşılaştığı gebelik diyabeti hakkında uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr.Üyesi Düzgün Korkmaz, “Fazla yemek yeme, fazla su içme ve fazla idrara çıkma gibi belirtiler; gebelik diyabetinin habercisi olabilir” dedi.

ABONE OL

Gebenin enerji ihtiyacı artıyor, glikoza daha çok ihtiyaç duyuyor ve vücut mekanizmasını buna göre ayarlıyor. Özellikle gebelikte artan ihtiyaca binaen çıkan bir durumdur ama aynı zamanda genetik eğilimi olanlarda, 30 yaş üstü bayanlarda, ailesinde bu tür hikayesi olanlarda daha fazla görülüyor.

Fazla yemek yeme, fazla su içme ve fazla idrara çıkma belirtiler arasında yer alıyor. Bunların yanında ultrason takiplerinde bebeğin etrafında amniyon sıvısının artması da belirtiler arasında.

Biraz daha gecikmiş bir vakada bebeğin ultrasondaki ölçüleriyle, iri bir bebek olması bize gebelik diyabetini düşündürebiliyor. İyi bir hikaye ve iyi bir anamnez sorgulaması sonrası bunu daha iyi tespit edilebiliyor.

Şeker yüklemesi bütün dünyada bilinen, yapılan, ispatlanmış ve bebeğe bir zararı olmayan uygulama. 50 gram şeker yüklemesinin, 2 tane baklava yemekten hiçbir farkı yok. Zaten glikoza gebelikte de ihtiyaç var. Bunu yaptırmak istemeyen gebelere de saygı duyarak varmış gibi davranmaları gerektiğini söylüyoruz.

Polikistik Over denilen durumla ilgili hastalıklar var. Böyle olduğunda eğilim artış gösteriyor. Yaş geçtikçe bu tür hastalıkların çıkma olasılığı da fazla oluyor. Gebelik de bu hastalıklara eğilimi artırıyor.

Dikkat edilmesi gereken en önemli şey bebeğin sıvısının artışı, iri doğup doğmaması, daha önce diyabeti varsa bunu regüle edip bu şekilde gebe kalmasını önermek gerekiyor.

Diyabetli bir anneden doğan çocuğun ilerde diyabeti olur diye bir durum söz konusu değil. Sadece genetik eğilimi varsa herkeste olduğu gibi onda da belki ileri ki yaşlarda bu tür hastalıklar görülebilir.

Gebelik diyabetinin görülme sıklığı ise yüzde 10. Tedavide hafif ya da orta seyreden ve takiple düzelebilen ya da insüline başlayarak düzeltilen safhalar var.

Annelerin sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Bununla birlikte günümüzde herkes doktoruna gidiyor, takiplerini yapıyor. Bazen beslenmenin dozu kaçabilir bunu kontrol altına almak gerekiyor.

Özellikle yaz döneminde artan karpuz gibi sıvısı ve şekeri fazla olan veya dondurma gibi besinlere biraz dikkat etmek gerekiyor.

Sıvıyı fazla tüketip, proteini fazla almak ve yeşil yapraklı ürünleri fazla tüketmek lazım. Bunun dışında yapılması gereken özel bir şey yok.