Beyaz pirinç, gazlı içecekler kadar tehlikeli olabilir!

Diyabet yani şeker hastalığı “çağın vebası” olarak adlandırılıyor. Bu hastalığın ortaya çıkmasında ise sağlıksız beslenme tarzı etkin rol oynuyor. Dünya üzerindeki pek çok uzmanı diyabetle savaşta endişeye düşüren besinlerden biri de beyaz pirinç! İşte fazla miktarda beyaz pirinç tüketiminin vücuda verdiği zararlar…


PEMBENAR ÖZEL


Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda 350 binden fazla insanın yeme alışkanlıkları izlendi. Araştırmada Asyalılar ve Çinliler günde dört porsiyon pişmiş pirinç tüketirken Amerikalılar ve Avustralyalılar haftada sadece 5 porsiyon yedi. Sonuca göre yenilen her bir tabak beyaz pirinç, diyabet riskini yüzde 11 oranında artırıyordu.

Bu araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Singapur Sağlık Geliştirme Kurulu Genel Müdürü Zee Yoong Kang “Biz burada pirinç yemekten vazgeçin demiyoruz ama beslenme düzenimizi çeşitlendirmemiz, düzenli bir dağılım yapmamız” gerekiyor dedi.

İçerisine tam tahıllı ya da kepekli pirinç eklerseniz…

Uzun taneli pirinçlerin kısa taneli olanlardan daha az şeker içerdiğini söyleyen Zee Yoong Kang, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beyaz pirincin içerisine ekleyeceğiniz yüzde 20 oranında tam tahıllı ya da kepekli pirinç, diyabet riskini yüzde 16 azaltmak için yeterli.”

1 kase beyaz pirinç, 2 kutu gazlı içeceğe denk geliyor

Araştırmaya göre 1 kase beyaz pirinç, içerdiği şeker ve karbonhidrat bakımından 2 kutu gazlı içeceğe denk geliyor. İnsanlara daha az pirinç yemelerini tavsiyen eden Diyabet Uzmanı Dr. Stanley Liew “Abur cubur ve gazlı içeceklerin de diyabete yol açtığını unutmayın” uyarısında bulundu.

Pirinç neden diyabete yol açabilir?

Pirinç, yüksek oranda şeker içerdiği için kan şekerini anında yükseltme etkisine sahip. Kan şekeri seviyesinde yaşanan artış da pankreasın daha fazla insülin üretmesine neden oluyor ve sık sık yaşanan bu artışlar diyabet hastalığına yol açabiliyor.

Bu nedenle birçok uzman, pirincin az miktarlarda ve aralıklarla tüketilmesini tavsiye ediyor.