Daha iyi karar almanın 6 yolu
Hayatta sürekli bazı kararlar vermek zorundayız. Daha iyi kararlar verebilmek için düşüncelerimize odaklanmalı ve önceliklerimizi belirlemeliyiz. Ancak birçok kişi bu noktada zorlanır, bunun sebebi başkalarının kendileri adına karar vermelerine alışmış olmaları. İşte doğru ve sağlıklı kararlar vermenize yardımcı olacak tavsiyeler.
ABONE OL
Olayları karşı taraftan analiz edin Bir sorunla veya durumla karşılaştığınızda onu kendi bakış açınızla veya perspektifinizle analiz etmeniz normaldir. Peki neden olaya bir de başka biriymişsiniz veya farklı bir konumdaymışsınız gibi bakmayı denemeyesiniz? Belki de bu, diğer seçenekleri de düşünmenize yardımcı olup süreci basitleştirebilir.
Sonuçları düşünmeyin
Her karar yeni bir öngörü getirir; bir başka deyişle neler kazanacağınızı ve neler kaybedeceğinizi tahmin etmeye çalışırsınız. Neredeyse her zaman bizi çok mutlu edeceğine inandığımız seçeneği tercih ederiz. Ancak bu her durumda böyle değildir. Bir karar verme aşamasındayken kaybetmekten kaçınmak ve hata yapmaktan korkmak sizi çok fazla etkiliyor olabilir. Bu yüzden her bir seçeneğin iyi veya kötü, bir reaksiyonu olacağını unutmamalısınız.
Gerektiğinde yardım isteyin
Sizin adınıza kararlar almaları için başkalarına muhtaç olmakla hangi seçeneğin en iyi seçenek olduğunu bilemeyip başkalarından yardım istemek arasında çok büyük fark vardır. Birincisinde sorumluluk üstlenmezsiniz ve kendi sorununuz için bir çözüm düşünmezsiniz. İkincisinde ise bir ekip gibi hareket edersiniz ve yeni seçenekler düşünmek için beyninizi kullanırsınız. Genellikle fikirlerinizi netleştirmek ve doğru kararı vermek için ihtiyacınız olan şey üçüncü kişilerdir.
Amacınızdan korkmayın
Önemli bir kararla karşı karşıya kaldıysanız öncelikle amacınızın ne olduğunu ve yapacağınız seçimin sizi o amaca doğru götürüp götürmeyeceğini düşünün.
Karar verirken duygularınızı dikkate alın
Daha iyi kararlar vermek için hislerinize de yer bırakın. Çoğu durumda duygular dikkat dağıtıcı rol oynarlar ama hangi yolu tercih etmeniz gerektiğini bilmediğinizde size yardımcı da olabilirler. Ayrıca kızgın, endişeli veya stresli hissederken yanlış karar verme ihtimaliniz artar. Bu nedenle duygularınız sizi gölgeleyebilirler. Öfke sizi düşünmeden hareket eden ve risk alan birine dönüştürebilir.