Duyduğunuzda inanamayacağınız en ilginç 5 takıntı

Takıntılar nasıl oluşur?

Takıntılar ve ruhsal bozukluklar beyindeki bazı bölgelerde salgılanan dopamin ve serotonin gibi hormonların az salgılanması sonucunda ortaya çıkabilir.

En ilginç 5 takıntı

Saç çekme takıntısı (Trikotilomani)

Trikotilomani takıntısı olan kişiler, kendi saçlarını çekerek zarar verme, koparma isteği duyuyor. Saçların haricinde kaş,kirpik,sakal gibi diğer vücut kıllarını da çekme isteği yaşıyor. Bu takıntı genelde aşırı stresli kişilerde kendini gösteriyor.

Alışverişkoliklik (Shopaholism)

Shopaholism takıntısı bulunan kişiler genelde çok alışveriş yapma eğilimindedirler. Parası olup olmadığını düşünmeden, satın alacağı şeyin gerekli ya da gereksiz olduğunu düşünmeksizin satın alma davranışı gösterirler. Bu takıntıya sahip kişilerde, zamanla ekonomik sıkıntılar, kredi kartı borçları gibi sorunlar çıkabiliyor.

Sözcük Takıntısı (Onomatomania)

Onomatomania bir sözcüğü sürekli tekrar etme isteği takıntısıdır. Bu takıntıya sahip kişiler karşı konulamaz bir şekilde aynı sözcükleri zihninden geçirir ve tekrarlama isteği duyarlar. Genelde sorulan soruları cevaplarken ya da iletişimin kurarken hep bu sözcükleri kullanmaya çalışırlar.

Yataktan Çıkmama İsteği (Klazomania)

Kış aylarında kulağınıza hoş gelen bir takıntı olabilir.Yataktan çıkmadan tüm gün film izlemek çok eğlenceli gelebilir. Ancak klinomani takıntısı bulunan kişiler yataklarına bağımlıdır; dünyanın en güvenli yeri onlara göre yataklarıdır ve buradan çıkmayı hiç istemezler. Yatak dışındaki yerler genelde kirli ve güvensiz gelir.

Dans etme takıntısı (Orchestromania)

Dans etmek dünyanın en güzel şeylerinden biri olabilir. Fakat sürekli dans etme isteği duymak ne kadar güzel olabilir? İşte, okulda, otobüste, yolda… İşte o zaman işler biraz karışabilir. Orchestromania takıntısı olan kişilerin içinde sürekli ve karşı koyulamayan bir dans etme arzusu vardır. Dans etme ve sürekli hareket etme isteklerine karşı koyamazlar. Hiperaktiviteyi biraz andırsa da, onların yaşadığı durum çok daha zordur.
Her türlü takıntı ve psikolojik kökenli rahatsızlığın elbette bir çözümü bulunabilir. Eğer benzer bir şikâyetiniz varsa, bir psikolog tarafından mutlaka destek almalısınız.  

 

Takıntılarımdan Nasıl Kurtulurum?