KADINLARDA AZALMIŞ CİNSEL İSTEK TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
“Seks hayatınız nasıldır?” kadın hastaların muayenesi sırasında sorulan rutin bir soru değildir.
SEKS HAYATINIZ NASIL?
“Seks hayatınız nasıldır?” kadın hastaların muayenesi sırasında sorulan rutin bir soru değildir. Ancak doktorlar muayene sırasında bu konuyu açmadığı için, cinsel fonksiyon bozukluğundan mustarip pek çok kadın bu sıkıntılarını asla dile getiremez. Oysaki fiziksel veya duygusal sorunlardan kaynaklanan cinsel işlev bozuklukları, hem erkeklerde hem de kadınlarda genellikle tedavi edilebilir. Her ne kadar sertleşme bozuklukları için çeşitli ilaçların geliştirilmesi erkeklerin cinsel fonksiyon bozukluklarına dair farkındalığın artmasına yol açtıysa da, kadın cinsel fonksiyon bozuklukları hala bir tabu olarak kabul edilmekte, hem hastalar hem de hekimler bu konuyu konuşmaktan hicap duymaktadır.
Son yıllarda tıp alanındaki gelişmeler, kadın cinselliğine dair bir çok bilinmezin aydınlanmasına olanak vermiştir. Kadınlarda en sık rastlanan cinsel işlev bozukluğunun azalmış cinsel istek olduğu (Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu – HSDD) saptanmış, bu hastalığın tedavisi için ilaçlar geliştirilmiştir.
HSDD, cinsel aktiviteye olan ilginin azalması veya yokluğu ile karakterizedir. Bu durumun kadın hastada strese neden olması halinde tedavi ihtiyacı ortaya çıkar. Başka bir deyişle eğer bir kadının cinsel isteğinde azalma varsa ancak kendisi bu konuda endişeli değilse, bu kişide HSDD yoktur ve tedavi edilmesi gerekmez. HSDD’nin ne denli yaygın bir sorun olduğu tartışmalıdır çünkü cinsel istek son derece sübjektif bir kavramdır. Avustralya’da 40-64 yaş arası kadınların incelendiği bir çalışmada bu rahatsızlığın oldukça sık görüldüğü, değerlendirilen kadınların neredeyse 3’te birinin HSDD olduğu saptanmıştır.
KADINLARDA CİNSEL İSTEK AZALMASININ NEDENLERİ NELERDİR?
Kadınlarda cinsel istekte azalmanın nedenlerinden biri, cinsel ilişki sırasında ağrı duyulması olabilir. Özellikle menapoz sonrasında kadın cinsel organlarında ortaya çıkan kuruluk ve gerilme ağrılı cinsel ilişkiye yol açabilir. Bu durumun tedavisi için bir dizi etkili metot mevcuttur. Hormon tedavileri, östrojenler içeren kremler veya kayganlaştırıcı jeller cinsel ilişki sırasında duyulan ağrıyı azaltıp HSDD durumunun düzelmesine olanak verir.
CİNSEL İSTEKSİZLİK SADECE MENOPOZ SONRASI YAŞANMAZ
HSDD sadece menapoz sonrası kadınlarda ağrılı cinsel ilişki nedeniyle görülmez. Bazen menopoz öncesi kadınlar da cinsel isteksizlik yaşayabilir. Bu kadınların tedavisi için Kuzey Amerika’da piyasaya sürülen bir ilaç, merkezi sinir sistemindeki serotonin miktarını azaltıp norepinefrin ve dopamin miktarlarını arttırarak cinsel isteksizliği ortadan kaldırır. Bazı HSDD yakınması olan kadınlarda ise erkeklik hormonu olan testosteron seviyesinde düşüklük saptanabilir. Bu hastalara testosteron hormonu verilmesi azalmış cinsel istek problemini tedavi etmenin en etkin yoludur.
Sebebi her ne olursa olsun, cinsel isteksizlik problemi yaşayan kadınlar bu durumu çekinmeden hekimleriyle konuşmalı, mevcut tedavi yöntemlerinden kendisi ve partneri için en uygun olanı uygulamalıdır.