Kadınlarda vajinal akıntı ne anlama geliyor? – Vajinal akıntı çeşitleri ve tedavisi

Vajinal akıntılar, kadınların keyfini kaçıran sağlık sorunlarının başında geliyor. Yazın artan sıcaklar, nem, terleme ya da havuz ve deniz sonrası ıslak mayo ile kalma, kışın da üşütme gibi nedenler vajinal enfeksiyonlara eğilimi de artırıyor. Hatta biraz da geçer diye ihmal edildiğinden bir jinekoloğa randevu alınması kaçınılmaz oluyor. Peki, her akıntı enfeksiyon anlamına mı geliyor? Hangi belirtileri dikkate almalı, ne yapmalıyız? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç.Dr. Faruk Abike, PembeNar okuyucuları için anlattı…

ABONE OL

Vajinayı mantar, bakteri ve parazitlere karşı koruyan doğal koruyucu bariyer bulunduğunu belirten Doç.Dr. Faruk Abike “Aşırı hijyen, vajinanın sabun ya da kozmetiklerle temizlenmesi, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, diyabet, aşırı karbonhidrat ve alkol tüketimi, hamilelik, sentetik iç çamaşırı ve günlük pedler nedeniyle bu bariyer ortadan kalkabiliyor” diyerek kadınların özellikle bu etkenlere dikkat etmesini önerdi.

Enfeksiyonların, akıntıda renk ve koku miktarında değişikliğe yol açmasının yanı sıra kaşıntı, yanma, rahatsızlık hissi, kızarıklık, cinsel ilişki sırasında ağrı, lekelenme tarzı kanama, idrarda yanma gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Faruk Abike, yaz aylarında sıklıkla dört tür enfeksiyon görüldüğünü belirtti.

En sık görüleni bakteriyel vajinozis

Sarı-yeşil akıntı, kötü koku gibi şikayetlerle ortaya çıkan bakteriyel vajinozis, dünyada en sık rastlanan vajinal enfeksiyon olarak biliniyor.

‘Gardrenelle vajinozis’ olarak adlandırılan bakterinin yol açtığı enfeksiyonun tanısı jinekolojik muayene ve alınan kültürün incelenmesi ile konuyor. Kolayca tedavi edilen bu enfeksiyonda partnerin de tedavi edilmesi gerekmiyor.

Mantar, yaz aylarında artıyor

Kandida enfeksiyonu olarak bilinen mantarların etkeni birkaç tür olabiliyor. Beyaz, koyu kıvamlı- peynir kesiği şeklinde akıntı, kaşıntı ve yanma şikayetleri ön plana çıkıyor.

Ayrıca dış genital bölgede de kaşındı ve kızarıklık olabiliyor. Tedavisinde antifungal kullanımı gerekiyor. Partnerin de tedavi edilmesine gerek bulunmuyor.

Trikomanas enfeksiyonunda eş tedavisi de gerekiyor

Yazın sıklıkla görülen ‘trikomanas’ enfeksiyonunda bol miktarda vajinal akıntı, koku ve kaşıntı şikayetleri ortaya çıkıyor.

Tanısı jinekolojik muayene ve vajinal akıntının mikroskobik incelemesi ile konuyor. Genellikle cinsel yolla bulaştığı için partnerin de tedavi edilmesi gerekiyor.

Klamidya ve gonore şikayete neden olmuyor ama…

Diğer enfeksiyonların aksine klamidya ve gonore (bel soğukluğu) hastaların yarısında hiçbir şikayete neden olmuyor. Bir kısmında ise az miktarda vajinal akıntı, kasık ağrısı ve cinsel ilişki esnasında ağrı görülebiliyor.

Vajinada enfeksiyona yol açmadığı halde rahim ağzı, rahim, tüpler ve yumurtalıklarda enfeksiyona neden olan klamidya ve gonore (bel soğukluğu), tedavi edilmezse pelvik inflamatuvar hastalığına, uzun dönemde kısırlığa ve bağırsaklarda sorunlara neden olabiliyor.

Cinsel yolla bulaştıkları için bu enfeksiyonlarının sona erdirilebilmesi için partnerin de tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.

Vajinal enfeksiyonlardan korunmak için bunları yapın!

Her ne kadar sıklıkla rastlansa da kadınların vajinal enfeksiyona yakalanmadan geçirmesi mümkün. Doç.Dr. Faruk Abike, bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Vajinanın doğal flora dengesi korunmalı. Bu nedenle vajinal yıkama yapılmamalı, genital bölge temizliğinde parfüm, sabun gibi kimyasallardan uzak durulmalı. Hekim önermedikçe vajinal duşlar kullanılmamalı.

Deniz, havuz sonrası mutlaka kuru mayo, iç çamaşırı giyilmeli. Sık aralıklarla iç çamaşır değiştirilmeli. Pamuklu iç çamaşırları tercih edilmeli.

Adet döneminde hijyenik pedler tercih edilmeli. Tampon kullanılırsa sık aralıkla değiştirilmeli.

Bol sıvı ve meyve sebze tüketilmeli, aşırı karbonhidrat ve alkol tüketiminden sakınılmalı. Özellikle bira ve rafine şeker tüketiminin vajinal mantar enfeksiyonuna eğilimi artırdığı biliniyor.

Diyabeti olanlar kan şeker seviyelerini kontrol altında tutmalı.

Vajinal akıntıda, enfeksiyonu düşündürecek renk değişikliği, miktarda artma, koku, kaşıntı ya da idrar sorunları varsa mutlaka hekime başvurulmalı. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalı.

Sık tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonu varsa, hekim gözetiminde koruyucu tedavi uygulanmalı.