MORFOLOJİK BOZUKLUK NEDİR? KISIRLIĞA SEBEP OLUR MU?

Sperm yapısı (morfoloji) sperm hücresinin kafa ve kuyruk olarak normal şekle sahip olup olmadığına bakılarak değerlendirilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, sperm şeklinden (morfolojik yapısı) bahsederek, morfolojik bozukluğun çocuk sahibi olmaya engel olup olmadığını açıkladı.

Erkeklerde kısırlık (infertilite) araştırmasında yapılacak ilk tahlil, sperm testidir. Sperm testinde (semen analizi) erkekten alınan menide üç önemli başlık değerlendirilir. Sperm sayısı, spermlerin hareketliliği ve spermin yapısı.

Sperm tahlili yapılacak baba adayından kliniğe gelmeden önce en az 2 en fazla 7 günlük cinsel perhiz istenir. Baba adayından alınan meni içindeki sperm sayısının 1 ml’de en az 15 milyon olması gerekir. İdeali ise 20 milyon/ml üstü yoğunluktur.

Alınan meni mikroskop altında incelenerek spermlerin hareketliliği ölçülür. İleri hareketli sperm yüzdesi önemlidir. Sperm hücreleri ileri hareketli değilse doğal yolla yumurtaya ulaşıp döllemesi mümkün değildir. Sperm sayısının en az yüzde 32’sinin ileri hareketli olması gerekir.

Sperm şekli (morfolojik yapısı) yani kafa ve kuyruk olarak normal şekle sahip sperm yüzdesi de doğal yolla gebelik oluşumunda önemlidir. Sperm hücresi yumurtanın içine girmek için kafa ve kuyruk yapısını bir matkap gibi kullanır. Kafa ve kuyruk yapısında bozukluk olan spermin yumurtanın çeperini delip içine girmesi yani doğal yolla yumurtayı döllemesi mümkün değildir.

SPERM ŞEKİL BOZUKLUKLARI DOĞAL YOLLA YUMURTAYI DÖLLEYEMİYOR

Fakat spermin anomalilerinin iyi bir embriyolog ya da biyolog tarafından değerlendirilmesi gerekir. Genellikle spermlerdeki şekil bozukluklarının değerlendirmesi Kruger testine göre yapılır. Ancak Kruger değerlendirmesi sperm yapısında çok ufak bir problem olduğunda bile spermi ‘anormal’ olarak kabul eden bir sistemdir. Bu kadar katı bir değerlendirme sonuçları çiftler üzerinde endişe yaratabilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur. Örneğin Kruger’e göre spermleri değerlendirilen bir erkeğin sperm morfoloji değeri %1 çıksa da bu durum baba olmasına engel değildir. Yani aslında sperm sayısı ve hareketliliği yeterli ise tek başına morfoloji düşüklüğü her zaman gebeliğe engel teşkil etmez.