ONLİNE TERAPİ HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRIYOR!

İstanbul’un Çamlıca sırtlarındaki evinde, boğaz manzaralı koltuğundan hiç kalkmadan, 17.170 km. ötede, Yeni Zelanda Wellington’daki torununun gözlerinin içerisine bakarak sohbet edebilen bir anneanne… ABD Seattle’daki bir cerrahın Atlas Okyanusu’nun diğer ucundan kumanda ettiği “Da Vinci” isimli cerrah-robot aracılığı ile Fransa Lyon’daki Edouard Herriot hastanesinde başarılı bir açık kalp ameliyatı geçirerek şifa bulan bir hasta…

Bu satırları, çok değil 20-25 sene önce okumuş olsaydık gülüp geçerdik. Oysa bu gün, çok kısa bir süre önce hayal bile edilemeyecek kadar ütopik olan bu söylemlerin , çağımızda internet sayesinde toplumun hizmetine sunulmuş imkanlar olmasını hayranlıkla izliyoruz. Bu baş döndüren gelişimin temelinde ise, insanın “zaman” kavramına verdiği önemin günden güne artıyor olması yer alıyor sanırım. Bundan 100 yıl öncesine nazaran bu gün, insanoğlunun okuyacağı daha çok kitap, gezeceği daha çok yer, dinleyeceği daha çok müzik, seyredeceği daha çok film, tanıyacağı daha çok kültür, harcayabileceği daha çok para, tadacağı daha çok lezzet ve çözmesi gereken daha çok problem olmasına rağmen belki de “o kadar çok” olmayan tek şeyi; zamanı.

İşte bu yüzden, aklına getirmek istemese de, bu dünyada sonsuza dek kalamayacağının (en azından) farkında olarak yaşamak zorunda olan insan için, zaman olgusu belki de en önemli değer olarak çıkıyor karşımıza. İşin bu noktasında , çok fazla zaman ayırarak karşılayabileceği ihtiyaçlarını , daha kısa sürede ve daha pratik bir biçimde giderebilmenin yollarını arıyor insan. Online terapi (online psikolojik destek) de tabiri caiz ise “bu derde deva olan” yeniliklerden biri. Batıda 10 yılı aşkın bir süredir oldukça rağbet görerek uygulanmakta olan online terapi, bir terapistle görüşmenin yeni bir yöntemi aslında.

Özellikle günümüzün yoğun yaşam temposunda, ihtiyaç halinde, bir uzmanla yüz yüze görüşebilecek fırsatı bulamayanlar için, online terapi ideal bir destek türü olarak karşımıza çıkıyor. İnternet üzerinden yazışarak (MSN), yine internet üzerinden görüntülü görüşme metoduyla (Live Messenger), telefonda canlı görüşme ile ve hatta e-posta yolu ile bile gerçekleştirilebilen online terapi süreci , mesleki etik kurallara uyulduğu ve konusunda yetkin kişiler tarafından sunulduğu sürece, yetişkin bireyler için (18+) hiç bir sakınca içermeyen bir psikolojik destek alma yöntemi. Geleneksel terapiye nazaran online terapinin bir çok avantajı da var. Bunlardan bir kaçını sıralayacak olursak :

• Kar yolları kapatmışken veya hava sıcaklığı gölgede 45 santigrad derece iken iş yerinizden veya evinizden çıkmadan psikolojik destek alabilirsiniz.

• Online terapi, terapistinizle bir saat geçirmek için, onun üç katı kadar vakti trafikte geçirmek eziyetinden sizi kurtarır.

• Görüşme saatleri çok daha esnektir. İş saatleriniz dışında açık bir muayenehane bulamasanız bile bu yöntemle terapistinize akşam saatlerinde ve hafta sonları da ulaşabilirsiniz.

• Online terapi, terapistinizle bir saat geçirmek için, onun üç katı kadar vakti trafikte geçirmek eziyetinden sizi kurtarır.

• Evden çıkmanıza engel olacak bir ruhsal veya fiziksel engeliniz olsa bile psikolojik destek alabilmenizi sağlar.

• İşiniz sebebiyle düzenli bir çalışma programınız yoksa ve randevu saati ayarlamakta güçlük çekiyorsanız e-posta ile danışmanlık seçeneği hizmetinizdedir.

• İşitme ve/veya konuşma engeliniz varsa online terapi size, yazışarak destek alma olanağı sağlar.

• Yurt dışında yaşıyorsanız ve Türkçe konuşan bir terapist bulmakta güçlük çekiyorsanız online terapi sayesinde nerede olursanız olun kendi kültürünüzden olan bir uzmandan Türkçe konuşarak psikolojik destek alabilirsiniz.

• Bazı insanlar yüz yüze konuşmaktansa, bir uzmanla internet üzerinden yazışırken veya telefon ile konuşurken kendilerini daha rahat hissederler. Bu online terapinin sağlayacağı bir avantajdır.

• Bir terapistin muayenehanesine girerken yaşanan görülme ve yargılanma korkusunun, online terapi yönteminde yeri yoktur.

• E-posta ile danışmanlıkta, danışan e-postayı yazmaya istediği kadar vakit ayırabilir, zaman kısıtlaması yoktur.

• Yaşadığınız bölgede gidebileceğiniz bir terapist yoksa sizi yolculuk külfetinden ve yol-konaklama masraflarından kurtarır.

• Online terapi hizmetleri de kesinlikle “gizlilik” ilkesine göre gerçekleştirilmektedir. Online psikolojik danışma hizmetlerinde danışana ait kimlik bilgileri gizli tutulur ve asla 3. şahıslarla paylaşılmaz.

• Online psikolojik danışma hizmetlerinde danışan dilerse kimliğini gizli tutma ve rumuz kullanma hakkına sahiptir.

• Online terapinin ücretleri geleneksel terapiye kıyasla daha uygundur.

Tüm bunların yanı sıra online terapi kimi durumlarda da uygun bir terapi şekli olmayabilir. Bu durumlardan bazıları şunlardır ;

• Eğer bir kriz durumundaysanız, intihar etmeye, kendinize ve/veya başkasına zarar vermeye dair düşünceleriniz varsa en yakın emniyet birimine ve/veya sağlık kuruluşuna başvurun ya da 155 ve/veya 112 acil yardım hattını arayın. Kriz durumu geçtikten sonra online terapiye başvurabilirsiniz.

• Tanı konulması veya ilaç tedavisi gerektiren durumlarda bir psikiyatriste danışılması gerekmektedir.

• 18 yaşından küçükseniz online terapiden yararlanamazsınız. Günümüzde İnternet sayesinde daha önce imkansız gibi görünen bazı hizmetlerin verilmesi artık mümkün. Online terapi (online psikolojik destek) hizmeti de bunlardan önemli bir tanesi. Gün geçtikçe daha az paylaşan, daha az iletişim kuran, daha az dertleşen, kısacası “yalnızlaşan” insanoğlunun içine düştüğü durumu Gazeteci-Yazar Ahmet Altan’ın şu sözleri çok iyi betimliyor kanımca ; “Yanımda kimse olmadığından değil yalnızlığım, yalnız olduğumu söyleyebileceğim kimse olmadığı için yalnızım ben.”