Soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendiren ham bal kürü
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 1 milyar insan grip virüsüne yakalanıyor. Antik çağlardan beri ‘antibiyotik’ olarak kullanılan ve bağışıklık sisteminin koruyucuları arasında yer alan ham bal, içinde ham protein, çeşitli mineral ve enzimler barındırıyor. Bu kapsamda 35 yıllık bal gurmesi Ahmet Bağran Aksoy, balın tüm faydalarını ve “vücudu zırhlayan” özel kürün sırlarını anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre her yıl ortalama 1 milyar insan grip virüsüne yakalanıyor. Her yıl mutasyona uğrayarak yeni yüzüyle karşımıza çıkan virüs, Türkiye’de de milyonlarca insanı hasta ederek salgınlara sebep oluyor. Mevsim değişikliğinin yaşandığı, kapalı alanlara kısıtlandığımız sonbahar ve kış aylarında bulaşıcılığını arttıran griple mücadelede doğal yöntemler kullanmak mümkün.35 yıllık bal üreticisi Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, yıllar önce kendisi için geliştirdiği “vücudu zırhlayan özel kür” adlı ham bal, polen, arı sütü, propolis ten oluşan özel karışımın faydalarını paylaştı.
Hiçbir işlemden geçmemiş ham bal
Ham bal; arı kovanından sofralara doğrudan gelen, ısıtma gibi endüstriyel hiçbir işlemden geçmeyen tabiatta bulunabilecek en doğal baldır. Kovandan sağıldığı gibi hiçbir işlemden geçirilmeden tüketime sunulduğundan içeriğinde kayba uğramayan ham bal, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalıklardan koruyan besinler listesinde yer alıyor.
Henüz sırları keşfedilmeyen şifa kaynağı: Arı sütü
Arıların genç üyelerini beslemek için salgıladığı ‘arı sütü’ bileşimi itibariyle oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Su, protein, yağ, şeker, mikro elementler, arıların salgıladığı enzimler, hormonlar, vitaminler ve çeşitli yağ asitleri içeren arı sütü bileşimi henüz tam olarak belirlenememiştir. Japonya, Çin, ABD ve Kanada gibi ülkelerde bağışıklık sistemini koruyucu gıda takviyesi olarak sıklıkla tüketilen arı sütünün, fiziksel performansı arttırıcı, yenileyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahiptir.
Arı gıdası: Polen
Çiçekli bitkilerin döllenmede kullandığı polen, protein, karbonhidrat, flavonoidler, karotenoidler ve vitaminler açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Eski Doğu Bloğu ülkelerinde amino asit kaynağı olarak tüketilen Polen, arılar tarafından da besin olarak kullanılır.
Antik çağlardan beri antibiyotik olarak kullanılıyor
İsmi Yunanca’da ‘pro’ ‘polis’ kelimelerinden türeyen propolis, arıların kovanlarını korumak için ürettikleri bir tür biyolojik inşa malzemesidir. Özellikle eski Doğu Bloğu ülkeleri tarafından yararları hakkında araştırmalar yapılan propolis, kovanı ve arı yavrularını dış tehditlerden korumak için üretildiğinden antibakteriyal, antiviral, antifungal, antioksidan, antiparazitik özellikler gösterir. Antik çağlarda Yunan ve Roma medeniyetleri propolisi açık yaraları sarmak için dezenfektan olarak kullanmıştır.
Hepsinin bir araya geldiği ‘zırhlandıran’ birleşim
35 yıllık bal üreticisi Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, yıllar önce spor antremanlarında kendisine destek olması için geliştirdiği ‘zırhlayan’ adlı gıda takviyesinde ham bal, polen, propolis, arı sütü ve zencefili bir araya getiriyor.
500 gram ham bala karıştırılan ürünler grip salgınının başladığı sonbahar-kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiriyor, enerji veriyor ve metabolizmanın hızlanmasına katkıda bulunuyor. Bu kürün içerisine konan ürünlerin ‘doğal’ ve kaliteli olmasına vurgu yapan Aksoy, vitamin, protein, enzim ve minerallerin korunması için pastörize edilmemiş ürünlerin kullanılması önem taşıyor” ifadelerini kullandı.