SOSYAL FOBİ İLE BAŞ ETMENİN YOLLARI

Sosyal fobi, topluluk içinde başkaları tarafından yargılanacağı düşüncesi ile sürekli ve belirgin bir korku duyma bozukluğudur.

Genellikle aniden ve kaygı nöbeti şeklinde ortaya çıkar. Nöbetin şiddetinden paniğe kapılan kişi yavaş yavaş bu duruma neden olan sosyal ortam, durum yahut kişilerden kendini uzak tutmaya çalışır. Böylece kendisini tehdit eden anksiyete / kaygı kaynağından kaçınır.

Sosyal fobide kişi korkularının anlamsız ve aşırı olduğunu bilir ancak kendine engel olamaz. Hayat kalitesi ve işlevselliği gittikçe bozulur.

Bir yemek daveti veya bir iş toplantısından önce aşırı heyecanlanma, topluluk içinde ellerin ve sesin titremesi, yüz kızarması, başkalarının yanında konuşamama, yemek yiyemez duruma gelme.

Bu tür ortamlarda bulunmadan önce veya sırasında rahat davranabilmek için alkol tüketmek. Ortamlara girmemek için sudan bahaneler üretmek. Uzak durmak için her yolu denemek sık gözlenen belirtilerdir.

BAŞ ETME YOLLARI

Kaçınma davranışlarının listesini yapın.

En az kaygı verenden başlayarak kaçındığınız ortamlara girin.Bu daha ufak ve kendinizi yanında iyi hissettiğiniz arkadaş grupları ile olabilir.

Nefes teknikleri öğrenerek sıkıntı duyduğunuz ortamlarda uygulamaya çalışın.