Vajen estetiği hakkında çok merak edilen 7 detay

Yaşlanma ve doğumlara bağlı ortaya çıkan genital deformasyonlar, kadınların öz güvenini sarsıyor. İşte vajen estetiği kaybolan bu öz güveni sağlama da önemli bir işleve sahip. Merak edilenleri Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Esra Demir Yüzer anlattı

1- Kadınlarda cinsel hayatın başlamasıyla vajen esnemeye başlar. Esnemenin derecesi bu faktörlere göre değişir:

-Kişinin kolajen ve bağ doku yapısı
-Sigara ve alkol kullanımı
-Cinsel ilişkinin sıklığı
-Gebelik, menopoz gibi hormonal değişiklikler
-Özellikle travmatik olan normal doğumlar

2- Vajende genişleme; hem erkek hem de kadında haz alamama, cinsel ilişki esnasında rahatsız edici seslerin gelmesi, büyük tuvaletini yaparken zorlanma (özellikle vajen ile makat arasındaki bölgeye bastırma ihtiyacı olur), vajenden hava gelmesi, idrar kaçırma gibi şikayetlere neden olur.

3- Tüm bu şikayetler kadını fiziksel olarak olumsuz etkiler. Ancak kadını jinekoloğa getiren asıl neden, cinsel hayatındaki mutsuzluktur. Hatta birçok kadın eşinin ısrarı ile jinekoloğa gelir. Yani kısacası kadının genital estetik sorunları sadece kadını değil, erkeği de etkileyen ve cinsel hayatta mutsuzluk yaratan bir sorundur.

4- Vajen genişlemesinde tedavi planı yaparken öncelikle ayrıntılı bir öykü ve muayene şarttır. Öyküde cinsel ilişkide hava sesi gelmesi özellikle vajen yan duvarındaki bağ doku yırtıklarının, büyük tuvaletini rahat yapamama şikayetinin vajen arka duvar bağ doku yırtığının, karın içi basıncını artıran hallerde (öksürme, hapşırma, hoplama ) idrar kaçırma ön duvar bağ doku yırtıklarının belirtisi olarak karşımıza çıkar. Muayenede bu yırtıklara bağlı genişlemelerin derecesi belirlenir ve buna göre tedavi planı yapılır. Tedavide lazer ve cerrahi seçeneklerinden hangisinin uygulanacağı hastanın yaşına, genişlemenin derecesine, tedavi sonrası gebelik isteyip istememe durumuna göre değişir.

5- Şikayetleri süreklilik arz etmeyen, arada bir olan hastalarda lazer tedavisi tercih edilir. Şikayetler başladığında erken dönemde yapılan lazer tedavilerinde sadece tek seans yeterli olur. Lazer tedavilerinde işlem, 15-20 dakika gibi oldukça kısa sürdüğü ve ağrısız bir işlem olduğundan oldukça konforludur. Kadınların daha çok çalışma hayatına katıldığı bu dönemde işlemin kısa sürmesi ve işlemden sonra da günlük hayata hiçbir sorun olmadan devam edebilmek çok önemli bir avantajdır. Lazerde amaç, kolajen dokuyu hedef alarak dokunun tekrar sıkılaşmasını sağlamaktır. Başarıda lazer cihazının önemi büyüktür. Tedavide sadece hedef dokuyu etkileyen, çevre dokuya zarar vermeyen bir cihaz tercih edilmesi komplikasyon riskini düşürür. Seans sayısı ve aralıkları hastanın durumuna göre değişir.

6- En çok sorulan sorulardan biri de “Daha sonra lazer tedavisine ihtiyaç olacak mı?” sorusudur. Vücudumuzda her bölgede olduğu gibi vajen de yaşlanıyor. Bu yaşlanma sürecini yavaşlatmak bizim elimizde. Lazer bakımının menopoz döneminde 6 ayda bir, menopoz dışında senede 1 yapılması tedavinin kalıcılığı açısından önemli.

7- Gelelim cerrahi tedaviye… Cerrahi tedavi vajende sarkma ve genişlemesi ileri derece olan hastalarda tercih edilir. Cerrahi tedavi, mutlaka hastanede ameliyathane şartlarında ve steril koşullarda yapılmalı. Cerrahi tedavide ön, arka, ve yan duvar onarımı birlikte yapılırsa sonuçlar yüz güldürücü olur. Vajen onarım ameliyatı sırasında aynı anda idrar kaçırma ameliyatları da yapılabilir. İdrar kaçırma ameliyatlarında ameliyat öncesi idrar kaçırmanın idrar torbası sarkmasına mı bağlı yoksa idrar torbasının sinir sisteminin iyi çalışmamasına mı bağlı olduğu mutlaka netliğe kavuşturulmalı. Çünkü tedavi yaklaşımları oldukça farklı.