Corona virüse karşı klimanıza yapmanız gerekenler

Corona virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığından korunmak için normalleşme sürecinde de birtakım şeylere dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle sıcakların kendini iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde iş yerlerinde, evlerde kullanılan klimaların bakımı çok önemli. Corona virüs klima yoluyla bulaşır mı? Klima uzun süreden sonra kullanılacaksa neler yapılmalı? Klima nasıl doğru kullanırız? İdeal klima ısısı kaç olmalı? Klima açıkken cam açılır mı? İşte Covid-19’a karşı klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler…

ABONE OL

Havalar ısınmasıyla birlikte klima kullanımının gündeme geldiğini hatırlatan Dr. Songül Özer, burada yıllık bakımın önemine işaret ederek şunları söyledi:

Yaz aylarında ısının ve nemin yüksek olduğunu dikkate alırsak klima kullanmamız kaçınılmaz.

İş yerinde, evde ve arabada klima kullanıyoruz. Ancak klima kullanmanın enfeksiyon açısından bazı kuralları var. Bunlara uymak gerekiyor.

Covid-19 klima ile bulaşıyor mu?

Covid-19’un klima ile bulaştığına dair bir sonuç yok. Şimdiye kadar böyle bir vaka bulunmuyor.

Ancak tabii ki kış aylarından çıkıyoruz. Kışın klima kullanımı yaz ayları kadar yoğun değil. O nedenle bundan sonra bir vaka olur mu bilemiyoruz.

Covid-19’un olarak klima ile bulaşmadığını düşünüyoruz ama klima ile bulaşabilen başta lejyonella olmak üzere birçok başka bakteri var.

Özellikle uzun süre kullanılmamış klimaların ilk kullanımlarından önce mutlaka yıllık bakımlarının yapılması gerekiyor.

Yani içerisinde yuvalanmış olan, yuvalanma ihtimali olan bakterilerin uzaklaştırılması gerekiyor.

Evimizde veya iş yerimizdeki klimaların yıllık bakımlarını ihmal etmememiz gerekiyor.

Burada split klimalardan bahsediyorum. Özellikle iş yerlerinde merkezi klimalarda; mutlaka yıllık bakımlarının yapılması gerekiyor.”

Uzun süre kullanılmayan bir klimayı çalıştıracaksanız…

Uzun süre kullanılmamış bir klimanın ilk defa kullanılacaksa açıldıktan sonraki ilk 10- 15 dakikalık zaman diliminde mutlaka camların ve kapıların açılarak havalandırma işleminin yapılması gerekiyor.

Dr. Songül Özer, “Bu işlemden sonra camı ve kapıyı kapatarak klimayı çalıştırabiliriz. Aynı şey arabalarımız için de geçerli.

Arabada klimayı açtıktan sonra 10 dakika bunu yapın!

Arabaya bindikten sonra klimayı açtığımızda ilk 10 dakika kadar mutlaka camların açık olması, klimanın ilk havasının dışarı verilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Klima ısısı kaç derece olmalı?

Klimanın ısısının önemli olduğunu kaydeden Dr. Songül Özer, “Yaz aylarında bile olsa klimanın içerisindeki mikroorganizmalardan değil ama klimanın aşırı soğuk hava üflemesinden kaynaklı üşütüp hasta olma ihtimali yükseliyor.

Çünkü dış ve iç ısı arasındaki farkın çok fazla olmaması gerekiyor. Dışarıda havanın 38-39 santigrat derece olduğu bir dönemde biz klimalı ortamı 18-19 santigrat dereceye indirmemeliyiz. Aradaki ısı farkını çok yükseltmemeliyiz.

İdeal ortam ısısı yaz aylarında da kış aylarında da 21 ila 23 santigrat derece arasıdır. Kişiye göre hissedilen ısı değişebilir ama bizim için ortalama oda ısısının 21 – 22 santigart derece civarında olması gerekir.

Nemin de aynı şekilde yüzde 40 ila 45 civarında sabitlenmesi normal bir insan için ideal nem aralığıdır” dedi.