Güneş lekelerini önlemenin en kolay yolu! – Güneş lekesine kesin çözüm

Sıklıkla yüz gibi güneşe yoğun maruz kalan bölgelerde görülen, yaz aylarında belirginleşen kahverengi lekeler daha çok genç kadınlarda güneş maruziyeti, gebelik ve doğum kontrol haplarının kullanımına bağlı oluşabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Güneş lekeleri daha çok genç-orta yaş Latin-İspanyol ya da Asya, Afrika, Orta doğu kökenli kadınlarda görülür. Ten rengine göre görülme yaşı değişir. Açık ten renklilerde çocukluk çağından itibaren çillenme şeklinde ortaya çıkabilirkenkoyu ten renklilerde daha ileri yaşlarda görülür ve daha kalıcı olma eğilimindedir” dedi. Peki, güneş lekelerini önlemek için ne yapmalı? Güneş lekeleri tedavi ile geçer mi? İşte cevabı…

ABONE OL

Koyu cilt rengine sahipseniz daha dikkatli olun çünkü…

Daha çok gebelik döneminde oluşan, gebelik maskesi olarak da bilinen lekeler açık ten renkli kişilerde gebelik sonrası kendiliğinden kaybolma eğilimindeyken koyu tenli gebelerde oluşan lekeler gebelik sonrası da genellikle devam ediyor.

Salman, “Yine beyaz tenlilerde çocukluk ve gençlik dönemlerinde ortaya çıkan çil ve lekeler güneşten korundukça kendiliğinden gerileyebilirken, kısa süreli de olsa yoğun güneşe maruz kalmış veya yıllarca güneşten sakınmamış koyu tenli kişilerde biriken güneş hasarına bağlı olarak gelişen lekelerde genellikle tedaviye ihtiyaç duyulur.

Leke tedavisinde birinci basamakta kullanılabilen çeşitli kremler ve krem kombinasyonları (hidroksiklorokin, retinoid, kortikosteroid, C vitamini, azelaik asit vs), ikinci basamakta çeşitli soyucu (peeling) ajanlar, üçüncü basamakta ise mezoterapiler, çeşitli lazer ve ışık tedavileri yer alıyor” açıklamasında bulundu.

Güneş lekeleri erkeklerde de görülür mü?

Güneş lekelerinin östrojen artışı gibi hormonal değişikliklerden etkilendiği için daha çok kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de olabildiğinin altını çizen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Özellikle korunmasız, yoğun güneşe maruz kalan erkeklerde de alın, yanak, burun üzeri ve çene bölgesinde simetrik, sınırları düzensiz, açıktan koyu kahverengiye kadar değişen tonlarda lekeler görülebiliyor” dedi.

Güneş lekelerinin tedavisi 6 ay sürebiliyor

Lekelerin hem hasta hem de hekim için tedavisi en zor dermatolojik sorunlardan biri olduğunu söyleyen Uzm.Dr. Kübra Esen Salman, “Yaşam kalitesini oldukça etkileyen lekenin tedavisinde sabırlı olmak ve kısa sürede mucizevi sonuçlar alınamayabileceğini bilmek gerekir.

Örneğin krem tedavilerinin etkisinin görülmeye başlanması 2 ayı bulabiliyor ve tedavi 6 ay sürebiliyor” şeklinde konuştu.

Kremlerin ya da peelinglerin faydasının olabileceği gibi yanlış kullanımlarının ciddi zararlarının da olabileceğini vurgulayan Salman, “Lekeler başarılı olarak tedavi edilmiş olsa bile güneşten korunulmazsa ya da genetik olarak lekelenmeye yatkınlık varsa tekrarlayabilir.

Bu nedenle mutlaka dermatoloğun kontrolünde cilt tipine uygun tedavilerle ilerlemek doğru olur” önerisinde bulundu.