Depersonalizayon nedir?

Depersonalizasyon; kişinin kendi ruhundan ve bedeninden ayrılıp dışarıdan üçüncü bir kişi olarak izlemesi durumu olarak da çevirebileceğimiz bu patolojik olgu insanların yetişkinlik dönemlerin de %50 civarında görülebilir. 

Depersonalizasyon nedir? 

Depersonalizasyon bireyin kendine yabancılaşma, kendinden kopma durumudur. Genellikle kişilerde tek başına görülen bu durum bazı kişilik bozuklukları ile birlikte de görülebilir.

Kişi çevresinde olup bitenlere ve kendiyle alakalı bütün durumlara tepkisiz kalır. Birey hayattan o kadar çok soyutlanır ki herhangi bir duyguyu hissetmek imkansız hale gelir ve kendini boğucu bir rüyanın içinde görür. Örneğin elini sıcak bir cisme koyduğunda elinin yandığını hissetmez, acı duymaz.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Depersonalizasyon ile birlikte anılan “derealizasyon” nedir? 

Kelime anlamı olarak bireyin bulunduğu çevreye duyarsızlaşması durumudur. Kaygı bozuklukları ve depresyondan sonra en sık görülen üçüncü psikolojik vaka olan derealizasyon çevrede olup bitenleri ağır bir sis perdesinin arkasından izliyormuş hissi verir.

Derealizasyon durumunda kişinin en sevdiği bile bir anlam ifade etmez. 

Genellikle panik atak kriterleri arasında olan derealizasyon, depersonalizasyonun başka bir ifadesi olarak da algılanır. 

Depersonalizasyon ve derealizasyon tanısı nasıl konur?

Sürekli veya yineleyici bir şekilde bireyin kendini ait hissetmediği durumlar içinde bulması, çevrenin gerçekdışı bir şekilde görünmesi durumlarında uzman görüşüne danışılmalıdır.  

Depersonalizasyon ve derealizasyon durumlarında ne yapılmalı?

Bu durumun bir savunma mekanizması olduğunu unutmamalı ve genellikle geçici olduğunu bilmelisiniz.
 
Kendinizi hatalı veya kusurlu olarak görmemeli, sizi üzen, strese sokan alışkanlıklarınızdan vazgeçmelisiniz. 

Ayrıca kişinin yaşadığı bu olumsuz durumlar gerçeği değerlendirme durumunu bozmaz. 

Uyku ve yemek öğünlerinizi düzene sokmalı ve dikkat etmelisiniz. 
Günlük fiziksel egzersizler edinerek gününüzü planlı ve düzenli geçirebilirsiniz. 

Aşırı kafein tüketiminden kaçının. Size güç ve neşe veren kişilerle birlikte olun. 

Kendinize güvenin, kim olduğunuzu ne yapmak istediğinizi belirleyin. Odaklanma alıştırmaları yaparak içinde bulunduğunuz olumsuz sarmalı yıkmaya çalışın. 

Lütfen yukarıda bahsedilen belirtilerden biri ve birkaç tanesini hissetmiş veya yaşamışsanız mutlaka bir uzman psikologa danışın. Uygun tanıyı doktorunuz koyacaktır. 

PembeNar Özel

Dikkat eksikliği (ADHD) ve hiperaktivite belirtileri nelerdir?