Tüylenme yaşıyorsanız mutlaka yapın! – Tüylenme için hangi doktora gidilmeli?

Tüylenme sorunu yaşayan pek çok kadın “Tüylenme için hangi hormon testi gerekir?”, “Tüylenmeye çözüm nedir?”, “Tüylenme nasıl giderilir?” sorularının cevabını merak ediyor. Peki, tüylenmeye sebep olan hastalıklar nelerdir? Bu sorunu yaşayanlar hangi doktora başvurmalı? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. M. Muzaffer İlhan, “Polikistik over sendromu, yumurtalık veya böbreküstü bezi kaynaklı çeşitli tümörler gibi hastalıklar tüylenme gelişimine sebep olabilir” deyip uyarılarda bulundu

ABONE OL

Tüylenme yapan hormon hangisidir?

Tüylenmenin ortaya çıkmasında ciltteki kıl folikülleriyle erkeklik hormonlarının arasındaki etkileşim önemli rol oynar.

Bu durum erkeklik hormonlarının düzeyindeki bir artışın sonucu olabileceği gibi kıl foliküllerinin duyarlılık artışından da kaynaklanabilir.

Erkeklik hormonlarının artışı yumurtalık veya böbrek üstü bezi kaynaklı olabilir” diye konuştu.

Tüylenmeye neden olan hastalıklar nelerdir?

Tüylenmenin şiddeti ve tedavi gerekip gerekmediği hekimler tarafından yapılan özel skorlama yöntemleriyle tespit edildiğini aktaran Doç.Dr. İlhan, özellikle kadınlardaki tüylenmenin en önemli sebebinin polikistik over sendromu (PKOS) olduğuna işaret etti.

İlhan, “Bu sendromda tüylenmeye adet düzensizliği ve yumurtalıklarda kist gelişimi eşlik edebilir.

Bunun dışında konjenital adrenal hiperplazi, cushing sendromu, yumurtalık veya böbreküstü bezi kaynaklı çeşitli tümörler gibi hastalıklar tüylenme gelişimine sebep olabilir.

Tüylenme ile başvuran her hastada altta yatabilecek bu hastalıklar mutlaka araştırılmalı. Bazen ise altta hiçbir hormonal hastalık bulunamaz ve bu duruma idyopatik hirsutizm denir.

Ancak idyopatik hirsutizm tanısı konmadan önce olası diğer hastalıklar için gerekli muayene ve tetkikler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tüylenme tedavisi nasıl yapılır?

Tüylenme rahatsızlığının tedavisinin altta yatan hastalığa ve tüylenmenin şiddetine göre belirlendiğini ifade eden Doç.Dr. İlhan “Altta önemli bir hastalık olmayan bazı obez vakalarda sadece kilo vererek bile tüylenme tedavisinde önemli oranda düzelme görülür.

Tüylenme lazer ile tedavi edilir mi?

Altta yatan hastalık bulunmayan vakalarda ağda ve lazer tedavisi uygulanabilir. Gerekli vakalarda doğum kontrol hapları veya erkeklik hormonlarını bloke eden ilaçlar kullanılabilir.

Tüylenme için kullanılan ilaçlar etkili mi?

Kıl folikülün yarı ömrü uzun olduğu için ilaç tedavisiyle düzelmenin zaman alıp 6 ayı bulabileceği bilinmeli değerlendirmesinde bulundu.